– Maak je eigen Paardenbloemkoffie

Gezondheid in een heerlijk bakje koffie?

Kop-koffie-in-handen

Voor veel mensen gaat er niets boven een heerlijke kop koffie en een bak paardenbloemkoffie zal daar geen verandering in brengen, maar toch is het de moeite waard om af een toe je koffie te laten staan en in plaats daarvan een kop paardenbloemkoffie te nuttigen!

Onze zo vertrouwde paardenbloem die ons overal vergezelt langs wegen en paden heeft veel goede en genezende eigenschappen, maar hoe breng je jezelf ertoe om regelmatig van die genezende eigenschappen te profiteren zonder dat het veel moeite kost of jezelf op kosten te jagen? Wel, maak je eigen paardenbloemkoffie!

De gebruikelijke tijd om de paardenbloem te oogsten is eigenlijk in juni, maar dat komt omdat hij dan in bloei staat en daarom makkelijk te vinden is. Voor paardenbloemkoffie gebruik je de wortel en die kan in principe elk moment van het jaar geoogst worden. Wel is het zo dat in de herfst de wortels het dikst zijn en met dikkere wortels heb je dus makkelijk een grotere opbrengst.

Paardenbloemveld

Het maken van de koffie is vrij eenvoudig.
Ga, gewapend met een tuinschepje of een spitvork oid, op pad en zoek een veld waar veel paardenbloemen staan en graaf ze dan één voor één voorzichtig uit. Voorzichtig want anders breekt de wortel af voordat je de plant eruit hebt.
Je kunt de bladeren ook bewaren en schoonmaken en drogen en er later thee van zetten, of je kunt ze ook in de sla of soep doen. (Wel eerst goed schoonmaken, het liefst in water met een paar druppeltjes Jodium (Lugol´s) eraan toegevoegd (te koop bij: www.clarknederland.nl). De bladeren zijn erg goed voor je nieren.

Je herkent de paardenbloem het beste als hij in bloei staat en er bovendien zaadpluisbollen aan zitten (die helemaal rond zijn). Let ook goed op de vorm van het blad en je kunt je bijna niet vergissen. Met een goede flora al helemaal niet! Er zijn in Nederland gelukkig geen giftige planten die op de paardenbloem lijken.

Je herkent de paardenbloem het beste als hij in bloei staat en er bovendien zaadpluisbollen aan zitten (die helemaal rond zijn). Let ook goed op de vorm van het blad en je kunt je bijna niet vergissen. Met een goede flora al helemaal niet! Er zijn in Nederland gelukkig geen giftige planten die op de paardenbloem lijken, maar je kunt hem wel verwarren met Ruige Leeuwetand en Moerasstreepzaad.

Als je eenmaal een emmer vol paardenbloemen hebt, dan kun je de wortels van het blad scheiden en begint het schoonmaken van de wortels.

Wortels

Gewassen

Borstel

Het is even een geduldig werkje, maar dat is zeker de moeite waard!

Zijn de wortels gewassen dan doe je ze in de keukenmachine en maakt ze fijn.

Keukenmachine2

Een maal gemalen doe je alles in een niet al te dikke laag in een ovenschotel

Ovenschaal

Zet het in de oven

In-oven

Zet deze op 150 graden Celcius en laat het geheel ongeveer twee uur roosteren tot het mooi donker bruin is geworden.

150-Graden

En dit is het resultaat:Koffie-klaar-in-bakje

Niet verder malen, maar 1 à 2 koffielepels per kop water aan de kook brengen en 10 minuten zachtjes laten koken. Zeven, en Voilà! Uw paardenbloemkoffie is klaar.
Je kunt het natuurlijk verder serveren zoals je zelf wilt.

Kop-koffie

De Paardenbloem is een klein medicijnkastje.

Het blad is een heel krachtig diureticum (doet je plassen). In het Frans heet hij ook niet voor niets “Pis en Lit”, oftewel “Plas in je bed”!
De werking ervan is te vergelijken met medicijnen voor dit doel, maar dan heeft het zero bijwerkingen!
Sterker nog, door diuretica, omdat je er zo van moet plassen, verlies je veel kalium, kalium dat noodzakelijk is voor het functioneren van elke cel en ook belangrijk voor het hart (een te laag kaliumgehalte kan hartritmestoornissen geven en een te lage hartslag). Wel, Paardenbloem zit vol kalium en vult dus direct het verlies ervan aan. Kijk, dat is nu de Goddelijke schepping en ligt zo voor het oprapen (opgraven). Geen medicijnen met bijwerkingen waar je je hele leven aan vast zit, maar gewoon een bakje thee uit de Goddelijke tuin.
Paardenbloem is door de extra kalium ook goed en veilig middel bij oedeem (vochtophoping) door hartzwakte.
Ook hier weer: 1 à 2 koffielepels gedroogd kruid en dan overgoten met 1 kop kokend water en dan even 10 minuten laten trekken. Indien nodig 3x daags een kopje.

De wortel is zowel urinedrijvend, als ook een goed levermiddel. Het wordt gebruikt bij:

 • Geelzucht (mits niet door een tumor veroorzaakt)
 • Levercirrose (afbraak van leverweefsel)
 •  Het stimuleert de afgifte van gal en verbetert daardoor de vet en cholesterol-huishouding
 • Het wordt gebruikt bij leverontsteking
 • Er zitten stoffen in die de lever op een unieke manier beschermen tegen beschadiging door gifstoffen, chemicaliën, medicijnen etc. en is wat dat betreft te vergelijken met het zaad van Mariadistel, dat erom bekend staat om zelfs het gif van de zeer giftige en dodelijke groene knolamaniet te neutraliseren.
  Of het even krachtig is als de Mariadistel weet ik niet, maar dat hij de lever ook voor van alles beschermt kun je lezen in het volgende onderzoek.
  Groene-knolamaniet
  Zie voor een studie over de beschermende werking van de paardenbloem (gedaan met een extract van het blad):  http://www.academicjournals.org/article/article1380726574_Al-Malki%20et%20al.pdf
 • Paardenbloem is in staat om het aantal witte bloedlichaampjes bij Leukemie om laag te brengen doordat het de witte bloedcellen die opgeruimd moeten worden “zichtbaar” maakt voor de fagocyten die ze dan kunnen opruimen.
  Hier de link naar één van de studies (er zijn er meer) die met paardenbloem zijn gedaan:  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12419957
 • Paardenbloem helpt ook bij ontstekingen diep in het bot
 • Hij helpt vaak tegen huiduitslag en puistjes
 • Is licht laxerend
 • is tegen nierstenen/niergruis en ook levergruis en galstenen.
 • is vaak een onderdeel van natuurlijke behandelingen tegen reumatische ziektes
 • is in staat om, in combinatie met bijvoorbeeld Meidoorn, de bloeddruk te verlagen
 • en is goed voor alle borstproblemen. Het houdt borsten bij vrouwen gezond en wordt in de Chinese geneeskunst  onder andere gebruikt om de melkproductie op gang te brengen, en ter voorkoming en als behandeling van borstkanker.

Kortom, genoeg redenen om van het drinken van Paardenbloemkoffie een gewoonte te maken!
Heb je een tuin dan is paardenbloem wel heel makkelijk te kweken. Gewoon het onkruid laten groeien en ze verschijnen vanzelf!
Zaaien kan natuurlijk ook.

Onze buren in het tuinencomplex kijken ons weliswaar som boos aan als we de paardenbloem in zaad laten schieten, maar daar trekken we ons weinig van aan. Onze zoon doet er zelfs nog wel eens een schepje bovenop en gaat, als niemand kijkt, stiekem als een tuinfee met wat paardenbloemen in de hand door de tuin terwijl hij een spoor van zwevende parachuutjes achter zich laat. Hadden die oude mannen maar meer over kruiden geleerd in hun leven, dan hadden ze de paardenbloem leren waarderen en heel wat fysieke klachten kunnen voorkomen!

Ik zou zeggen: maak er een trend van.
Groeten en succes ermee!

PS: Mocht je de paardenbloem niet zelf kunnen oogsten, dan zijn hier links naar bedrijfjes die het verkopen. Je kunt met de gedroogde wortel dan alsnog koffie maken (op 150 graden Celcius, tot ze mooi donkerbruin zijn).
Hier zijn de links: https://www.pit-pit.com/paardenbloem-wortel.html (of: http://anniesheilzamekruiden.nl/webshop/)

Paardenbloem

Een Reactie op “– Maak je eigen Paardenbloemkoffie

 1. Pingback: Paardenbloem siroop – Edelsmid met Groene Vingers·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s